Ik heb knotbomen

Heb jij knotbomen, een houtkant of een hakhoutbosje dat onderhoud nodig heeft? Registreer je hier en wij zoeken een vrijwillige knotter bij jou in de buurt.

  Opgelet: om je bomen te registreren vragen we in de volgende stappen enkele foto's:
  • een foto van de bomen van dichtbij om de dikte van de takken te beoordelen
  • een foto van de locatie waar de bomen op te zien zijn om de locatie te beoordelen
  • een foto van de toegankelijkheid (veldwegel, aanwezige hekken, ...)
  Zorg dat je deze bij de hand hebt. Mobiel kunnen fotos op locatie getrokken worden.

  Locatie van het hout


  Toon adres op de kaart
  i

  i
  i
  i
  i
  i
  i

  Foto's van de bomen

  Foto's van de dikte van de takken, omgeving,...
  i
  i
  i
  i

  Foto's van de toegangsweg

  Probeer duidelijk te laten zien hoe toegankelijk de bomen zijn.
  i

  Contactgegevens van de eigenaar


  De bomen bevinden zich in

  Goed Geknot brengt eigenaars van kleine landschapselementen zoals knotbomen, houtkanten en hakhoutbosjes in contact met de vrijwillige knotters van de Regionale- en de Stadlandschappen.

  De vrijwilligers doen de werken gratis in ruil voor het brandhout. Het fijne (kruin)hout wordt netjes opgestapeld zodat het eenvoudig verwerkt kan worden door de aanvrager of ter plaatste blijft in een zogenaamde takkenril.

  Een aanvraag indienen garandeert in geen geval dat de aanvraag deze winter behandeld kan worden. Het aanbod overstijgt het aantal vrijwilligers.

  Enkel knotbomen, houtkanten en hakhoutbosjes in het landschap (en dus niet in de tuin) komen in aanmerking en dit vanaf minimum 5 bomen. Sier- of leibomen als treurwilgen, catalpas of bolacacias komen niet in aanmerking.

  Knotten en hakhoutbeheer gebeurt tussen november en eind februari, afhankelijk van de winter- en voorjaarstemperatuur.

  Knotbomen worden gewoonlijk geknot om de 5 jaar voor knotwilgen, 7 jaar voor knotelzen en -essen en 9+jaar voor knoteiken en -haagbeuken. De standplaats en de groeikracht van de boom kan hier een invloed op hebben.

  Je aanvraag wordt eerst behandeld door de administrator en indien goedgekeurd wordt deze voorgesteld aan de vrijwilligers. Als er interesse is in de opdracht nemen de vrijwilligers rechtstreeks contact met de aanvrager op.