Regionaal Landschap Houtland en Polders
Het Regionaal Landschap Houtland en Polders strekt zich uit over de gemeenten Beernem, Blankenberge, Bredene, Brugge, Damme, De Haan, Gistel, Ichtegem, Jabbeke, Knokke-Heist, Oostkamp, Oudenburg, Torhout, Zedelgem en Zuienkerke.
Houtland is op vele plaatsen nog gezegend met mooie landschappen. Kenmerkend voor de streek zijn de dreven in dambordpatroon en de vele kasteelparken. Ook knotwilgen langs weilanden, beken en grachten zijn een zeer vertrouwd beeld, ze geven het Houtland zijn typische uitzicht en vormen een thuishaven voor tal van vogels, insecten en planten. Als regionaal landschap willen we dan ook dat deze landschapselementen blijven bestaan en goed beheerd worden.
Knotten bij Regionaal Landschap Houtland en Polders
Knotteam:
Anno 2020 bestaat het knotteam van Regionaal Landschap Houtland en Polders uit zo’n 200 knotters. Vrijwilligers uit de regio kunnen zich hier aansluiten.
RLH verdeelt jaarlijks aan het begin van het knotseizoen de knotaanvragen onder de Houtlandse knotteams. Dit gebeurt tijdens een samenkomst met alle geïnteresseerde knotteams.
Jaarlijks nodigen we het hele knotteam ook uit op een knotevent.
We richten op geregelde tijdstippen demonstraties of bijscholingscursussen in.
Specifieke voorwaarden knotter/grondwerker:
Knotters die willen toetreden tot het Houtland-knotteam, moeten voldoen aan volgende voorwaarden:
- Ervaring hebben met knotten : door de praktijk of door een cursus te volgen.
- Materiaal: beschikken over alle materiaal en veiligheidsuitrusting om de werken veilig te kunnen uitvoeren
Regionaal Landschap Houtland en Polders zorgt voor een (aanvullende) verzekering lichamelijke ongevallen. Daarvoor dient de knotter ten laatste de dag vóór aanvang van de werken schriftelijk (e-mail, tekstbericht) RLH op de hoogte te brengen van de data waarop gewerkt zal worden. Materiële schade veroorzaakt bij de werkzaamheden is altijd ten laste van de knotter (familiale verzekering).
We raden aan om nooit alleen te gaan knotten. Wanneer je een ongeval hebt, kan de tweede persoon hulp bieden en de hulpdiensten oproepen.
Opleiding tot knotter:
Regionaal Landschap Houtland en Polders organiseert regelmatig tweedaagse opleidingen ‘veilig knotten’ onder leiding van een professionele, gecertificeerde lesgever. Deze opleiding is gericht op vrijwilligers die al vrij goed met de kettingzaag kunnen werken.
Inverde (https://www.inverde.be/) organiseert jaarlijks cursussen kettingzaaggebruik en bomen knotten.
Verdeling knotbomen:
Voor de verdeling van het knotwerk houden we rekening met:
- Afstand tussen locatie van de knotbomen en de woonplaats van de knotter(s)
- Risico’s van specifieke knotwerken en de ervaring van de knotteams
- Een ‘billijke’ verdeling van het werk en hout onder de knotters.
Aanbieder en knotter spreken af wanneer er geknot wordt, welke toegang tot het terrein gebruikt wordt en waar de takkenhopen voor het fijn hout komen.
Het principe is dat de vrijwillige knotters in ruil voor hun gratis diensten alles wat zij als brandhout beschouwen kunnen meenemen. De knotters helpen ook bij het stapelen van het fijnste hout op de vooraf afgesproken locatie(s), dichtbij. De houtaanbieder staat in voor de verwerking van de fijnste takken (vb. in een takkenril, een vlechtwand, of desnoods in de hakselaar of op het containerpark…).
Meer info over Regionaal Landschap Houtland en Polders: www.rlhoutland.be