Overslaan en naar de inhoud gaan
  • Regionaal Landschap Brabantse Kouters
  • Mijn knotbomen laten knotten
  • Mijn houtkantlaten afzetten
  • Mijn hakhoutbosjelaten afzetten
  • Ik zoek hout/ Ik wil bomen knotten
  • Meer info
  • Contacteer uw Regionaal Landschap
  • Cursussen
  • Login
Home
  • Regionaal Landschap Brabantse Kouters
  • Mijn knotbomen
    laten knotten
  • Mijn houtkant
    laten afzetten
  • Mijn hakhoutbosje
    laten afzetten
  • Ik zoek hout/
    Ik wil bomen knotten
  • Meer info
  • Contacteer
    RL Brabantse Kouters
  • Cursussen

Regionaal Landschap Brabantse Kouters

Regionaal Landschap Brabantse Kouters

Het werkingsgebied van de Brabantse Kouters kent een sterk gevarieerd landschap. We vinden knotbomen van oudsher dan ook terug op diverse plekken in verschillende vormen. Als beek begeleidende, slingerende knotbomen-rijen in onze valleigebieden, als omzomend kader rond weilanden tot  kleine groepjes of solitairen in het kleinschalige bocagelandschap in het westen van ons gebied.

Hoewel ze hun cultuur-historische functie grotendeels verloren zijn, vormen ze vandaag  toevluchtsoorden, stapstenen, nestplaatsen of bevoorradingsplaatsen voor insecten, vogels en zoogdieren. Ook houtkanten zijn een markante aanwezigheid en erg belangrijk voor de natuur in ons ‘cultuurlandschap’.

RLBK zorgt voor het behoud en herstel van deze houtige (erfgoed)elementen. Nieuwe aanplantingen vormen de monumentale bomen of bomengroepen van morgen. Bovendien zorgt een goed beheer en verjonging ervoor dat bestaande leefgebieden behouden blijven of nieuwe kunnen ontstaan.

Meer weten over Regionaal Landschap Brabantse Kouters? Kom ons hier ontdekken!

AANVRAGEN

Wil jij je knotbomen of houtkant gelegen binnen het werkingsgebied van de Brabantse Kouters aanbieden? Dat kan!

We verzamelen en bekijken alle aanvragen voor het knotseizoen in de maand november. Zo hebben we een goed overzicht van alle werken en kunnen we doelgericht vrijwiligers aanspreken.
Graag ontvangen we jouw aanvraag in de loop van het jaar, uiterlijk in november-december. Aanvragen die later binnenkomen kunnen mogelijks pas uitgevoerd worden in het knotseizoen het jaar erop.
Sowieso kunnen we nooit garanderen dat je bomen of houtkanten effectief geknot zullen worden. We werken met vrijwilligers en zij hebben steeds het laatste woord in het al dan niet aanvaarden van een opdracht.
Indien je dus reeds een aanvraag hebt gedaan in het voorbije knotseizoen, maar jouw bomen of houtkanten werden niet geknot, mag je dit zeker opnieuw bevestigen op goedgeknot@brabantsekouters.be. 

Welke bomen en houtkanten komen in aanmerking?
In de eerste plaats kijken we naar de locatie. Bomen en houtkanten gelegen in een tuin of erg bebouwde context kunnen we niet opnemen in ons aanbod. Hiervoor verwijzen we door naar de reguliere markt.
Wanneer we een natuurlijke en/of landschappelijke meerwaarde zien, wordt er vervolgens gekeken naar de bomen zelf: Zijn ze 'knotrijp'? Is de klus veilig genoeg voor vrijwilligers? enz.
Je wordt automatisch op de hoogte gebracht van de status van jou aanvraag nadat wij een screening hebben gedaan.

 

Brabantse Knotters: aan de slag als knotter binnen het RLBK!

KNOTTEAMS
Jammer genoeg zijn vele knotbomen doorheen de jaren verdwenen of zijn ze lange tijd niet onderhouden. Zo zijn in enkele tientallen jaren tijd talloze knotbomen uit onze streek verdwenen. Met de stijgende interesse voor brandhout wil het Regionaal Landschap de knotbomen nieuw leven inblazen, door knotteams op te richten.

Het knotteam bestaat uit een groep van vrijwillige knotters die zich regelmatig en met enthousiasme inzetten voor natuur en landschap in regio Brabantse Kouters door bomen en houtkanten te gaan knotten. Het Regionaal Landschap treedt hierbij op als contactpunt tussen knotters en eigenaars/beheerders van knotbomen.

Knotters kunnen elkaar ook vinden en ondersteunen tijdens onze gezellige jaarlijkse info-avonden en via de Facebook-groep 'Brabantse Knotters'.

 

VEILIGHEID EN VORMING
Een belangrijk aandachtspunt bij het knotten is dat dit op een correcte manier voor boom en mens gebeurt. Om deze manier van knotten onder de knie te krijgen, moeten de knotters een verplichte knotcursus volgen, georganiseerd door Regionaal Landschap Brabantse Kouters. Of een cursus met gelijkaardige specificaties bij een andere organisatie.

Elk jaar worden de vrijwilligers bijgeschoold door het Regionaal Landschap Brabantse Kouters en een professionele lesgever. De cursus focust op basistechnieken en veiligheid en wordt gegeven door een professionele boomverzorger.
De knotters die zich als vrijwillger willen inzetten voor de regio kunnen aan een voordelig tarief aan deze cursus deelnemen.

Verdere informatie over de eerstvolgende cursus kan je terugvinden op deze website.

 

VEILIGHEIDSKLEDIJ
Het werken met een kettingzaag is een risicovolle onderneming. En veiligheid is bij het knotten daarom van cruciaal belang.
Tijdens de werkzaamheden dragen de knotters gepaste veiligheidskledij: een zaagbroek, zaagschoenen, helm, gehoorbescherming, handschoenen en een stevige vest is verplicht.

Het RLBK wil de actieve knotters een duwtje in de rug geven door gratis zaagbroeken, gehoorbescherming en een helm ter beschikking te stellen in ons werkingsgebied. Dit materiaal wordt op maat van de knotter besteld tijdens de knotcursus, maar blijft eigendom van het regionaal landschap. Zolang je als knotter actief bent, blijft dit je persoonlijke materiaal en kan je het gewoon thuis bewaren.

 

VERZEKERING
Regionaal Brabantse Kouters zorgt voor de verzekering lichamelijke ongevallen. Daarvoor dient de knotter ten laatste de dag vóór aanvang van de werken telefonisch of schriftelijk (goedgeknot@brabantsekouters.be) RLBK op de hoogte te brengen van de data waarop gewerkt zal worden. Materiële schade veroorzaakt bij de werkzaamheden is altijd ten laste van de knotter (familiale verzekering). Daarom moet je als knotter steeds zelf de risico's op schade aan derden goed moeten afwegen vooraleer een knotaanbod te aanvaarden.

Assistent knotters kunnen ook mee verzekerd worden, zij moeten dan verplicht een fluovest en een helm dragen. Veiligheidsschoenen zijn aan te raden.

 

VERDELING KNOTLOTEN
Aanvragen voor knotten en hakhoutbeheer worden door het Regionaal Landschap verzameld en geëvalueerd. Werken worden strikt beperkt tot kleine landschapselementen, moeten landschappelijk relevant zijn, en veilig kunnen worden uitgevoerd.

Als aan de voorwaarden voldaan is, verdeelt RLBK de geschikte knotaanvragen onder de knotteams. Voor de verdeling van het knotaanbod onder de knotters houden we rekening met:

  • Afstand tussen locatie van de knotbomen en de woonplaats van de knotter(s)
  • Risico’s van specifieke knotwerken en de ervaring van de knotteams
  • Een ‘billijke’ verdeling van het knotaanbod en hout onder de knotters.

De knotteams nemen dan contact op met de aanvrager voor een plaatsbezoek, en maken hun inschatting. Wanneer dit positief is worden met de aanvrager verdere details afgesproken voor uitvoering: wanneer er geknot wordt, welke toegang tot het terrein gebruikt wordt, waar de takkenhopen met het fijne hout komen,…

 

INTERESSE?
Indien je interesse hebt om als vrijwillige knotter aan de slag te gaan vragen we een minimaal engagement van een vijftal dagen per winter. Afhankelijk van het team zijn dit weekdagen of zaterdagen, dit spreek je zoals veel andere zaken af met je medevrijwilligers. Je bent akkoord met de werkwijze van de knotteams, woont in de streek en bent bereid in teamverband te werken. Je bent in het bezit van eigen kettingzaag en toebehoren, en bent overtuigd van het belang van veilig werken en het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen. Je bent bereid om een tweedaagse startersopleiding te volgen, ervaring op te doen, je regelmatig bij te scholen en 1 keer per jaar naar een overlegvergadering te komen. Werken gebeuren op eigen verantwoordelijkheid.