Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete
Al eeuwenlang maken knotbomen en houtkanten deel uit van ons Kempense landschap. Cultuurhistorisch zijn deze landschapselementen van groot belang: ze werden gebruikt als veekering, perceelgrens, bron voor stook- en timmerhout, enz. Door veranderende gebruiken verloren ze echter hun betekenis waardoor deze stille getuigen van een vergeten landschap tegen een razendsnel tempo verdwijnen. Nochtans hebben ze een belangrijke rol te vervullen als groene verbinding en leef- en schuilplaats voor vele dieren zoals steenuiltjes en vleermuizen. Daarom is het van belang dat de resterende elementen optimaal worden beheerd zodat ze voor toekomstige generaties behouden blijven.
Ontdek ons op Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete
Knotploegen/knotteam/houtzoeker
De werking van de teams gebeurt op vrijwillige basis waarbij de vrijwilligers gratis uw bomen komen knotten of uw houtkant op een deskundige manier afzetten. In ruil voor het geleverde werk nemen zij de houtopbrengst met zich mee. De teams bestaan uit veiligheidsoverwegingen minstens uit twee personen, een knotter en een grondwerker.
Let wel: Onze teams werken niet in privétuinen. Enkel houtkanten en knotbomen in of aansluitend op het landelijk gebied komen in aanmerking. We snoeien geen sier- of leibomen en uitheemse cultivars.
Handleiding website
- De handleiding voor deze website voor knotters kan je hier vinden, de handleiding voor aanbieders van hout kan je hier dan weer bekijken.
Specifieke voorwaarden knotter/grondwerker
Wanneer je beschikt over het nodige materiaal en geïnteresseerd bent om deel uit te maken van ons team dan zorgen wij voor de nodige afstemming (vraag en aanbod), voorzien op regelmatige basis opleidingen en verzekeren de knotter/grondwerker.
Verdeling knotbomen
Bij de verdeling van een opdracht zijn volgende criteria van belang:
- Afstand tussen de woonplaats van het knotteam en de knotlocatie.
- Afweging moeilijkheidsgraad van de werken en de ervaring van het knotteam.