Regionaal Landschap Rivierenland
Rijen knotwilgen langs weilanden, beken en grachten zijn een zeer vertrouwd beeld in het Rivierenland. We treffen ze in grote getale aan op de vochtigere valleigronden van de Nete, Dijle, Zenne en Rupel. Op de meer droge en zandige bodems van de Kempense gemeenten zijn knoteiken dan weer heel algemeen. Typisch zijn de knoteiken met ‘hoge knot’ op 4 à 6 meter hoogte. Houtkanten zijn in de streek ook wijdverspreid, maar het hakhoutbeheer is vaak al lang verlaten.
Kom ons ontdekken op Regionaal Landschap Rivierenland
Knotten bij Regionaal Landschap Rivierenland
Opleiding tot knotter:
Regionaal Landschap Rivierenland organiseerde eind 2012 en 2014 een dagopleiding ‘veilig knotten’ onder leiding van een professionele, gecertificeerde lesgever. Deze opleiding was gericht op vrijwilligers die al vrij goed met de kettingzaag konden werken. Wanneer het aanbod de vraag overstijgt, richten wij nieuwe opleidingen in.
Inverde (https://www.inverde.be/) organiseert jaarlijks cursussen kettingzaaggebruik en bomen knotten. Ook Bosgroep Antwerpen-Zuid en Bosgroep Zuiderkempen richten regelmatig dergelijke opleidingen in. Vrijwilligers uit de regio met getuigschrift niveau ECS2 (European Chainsaw Standard 2) kunnen zich aansluiten bij het knotteam van Rivierenland. Meld je daarvoor aan via deze website.
Knotteam:
Anno 2017 bestaat het knotteam van Regionaal Landschap Rivierenland uit zo’n 50 opgeleide knotters. Deze knotters moeten zich om veiligheidsredenen tijdens de knotwerken steeds laten bijstaan door minstens één assistent. Indien niet opgeleid, neemt deze assistent vooral het minder risicovolle werk op de begane grond voor zich, zoals het stikken van de knotboom (verwijderen van de fijne takken) met een snoeizaagje, het overtrekken van de af te zagen takken met touw, het opschonen van de afgezaagde dikke takken, het stapelen, laden, klieven van grote blokken,… Tweejaarlijks proberen we het hele knotteam samen te brengen voor een interessante demonstratie of kleine bijscholingscursus, gevolgd door een gezellige maaltijd. Zo was er al een knotters-BBQ met demonstratie van het Belgische Timbersports-team, en volgt dit jaar nog een informatie- en experimenteersessie met verschillende types Silky snoeizagen.
Specifieke voorwaarden knotter:
Knotters die willen toetreden tot het Rivierenland-knotteam, moeten voldoen aan volgende voorwaarden:
- Opleiding: OF voldoende ervaring met zaagwerken en een cursusdag ‘veilig knotten’ bijgewoond; OF minstens diploma Kettingzaaggebruik ECS2 (cursusdag ‘veilig knotten’ kan dan later nog gevolgd worden)
- Materiaal: beschikken over alle materiaal en veiligheidsuitrusting om de werken veilig te kunnen uitvoeren
Regionaal Landschap Rivierenland zorgt voor de verzekering lichamelijke ongevallen. Daarvoor dient de knotter ten laatste de dag vóór aanvang van de werken telefonisch of schriftelijk (email) RLRL op de hoogte te brengen van de data waarop gewerkt zal worden. Materiële schade veroorzaakt bij de werkzaamheden is altijd ten laste van de knotter (familiale verzekering). Daarom zal de knotter steeds zelf de risico's op schade aan derden goed moeten afwegen vooraleer een knotaanbod te aanvaarden.
Regionaal Landschap Rivierenland brengt vraag en aanbod met elkaar in contact. Houtaanbieders moeten er rekening mee houden dat knotters op vrijwillige basis handelen en door ons nooit verplicht kunnen worden om op een aanbod in te gaan.
Verdeling knotaanbod
Als aan de voorwaarden voldaan is, verdeelt RLRL de geschikte knotaanvragen onder het knotteam van Rivierenland. Voor de verdeling van het knotaanbod onder de knotters houden we rekening met:
- Afstand tussen locatie van de knotbomen en de woonplaats van de knotter(s)
- Risico’s van specifieke knotwerken en de ervaring van de knotteams
- Een ‘billijke’ verdeling van het knotaanbod en hout onder de knotters.
Aanbieder en knotter spreken af wanneer er geknot wordt, welke toegang tot het terrein gebruikt wordt en waar de takkenhopen voor het fijn hout komen.
Het principe is dat de vrijwillige knotters in ruil voor hun gratis diensten alles wat zij als brandhout beschouwen kunnen meenemen. De knotters helpen ook bij het stapelen van het fijnste hout op de vooraf afgesproken locatie(s). De houtaanbieder staat in voor de verwerking van de fijnste takken (vb. in een takkenril, een vlechtwand, of desnoods in de hakselaar of op het containerpark…).
Meer info over Regionaal Landschap Rivierenland vind je op de website