Zowel knotters als eigenaars kunnen ervoor zorgen dat knotten steeds op een veilige manier gebeurt. Op deze pagina geven we enkele tips.
Zowel knotters als eigenaars kunnen ervoor zorgen dat knotten steeds op een veilige manier gebeurt. Op deze pagina geven we enkele tips.
Een goede voorbereiding is het halve werk.
Op het terrein
Nuttige telefoonnummers
Bewaar op voorhand al enkele noodnummers in jouw telefoon zodat je deze snel kan inzetten indien nodig:
School je regelmatig bij
Zorg ervoor dat je goed nakijkt of je in orde bent met onderstaande verzekeringen:
Werkmateriaal
Ander materiaal
* = essentieel en verplicht materiaal
Ga je aan de slag met een kettingzaag? Zorg er voor dat je steeds de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen (pbm's) en andere hulpmiddelen bij hebt.
De helm is bedoeld om je hoofd te beschermen en vallende en wegzwiepende takken op te vangen.
Bescherm je gehoor. Als je lange tijd aan lawaai blootgesteld wordt treedt er gehoorverlies op. Er kan dus blijvende gehoorschade ontstaan. Als je weet dat een kettingzaag tussen de 105 en 115 dB produceert en dat je meestal toch voor een paar uren aan de slag gaat dan is gehoorbescherming absoluut noodzakelijk. De bescherming moet 20 dB bedragen en hangt bij voorkeur aan je helm vast.
Bij alle machines waar er een gevaar is op rondvliegend materiaal is het dragen van oog- en gelaatsbescherming aangeraden. Ook dit vormt best met je helm één geheel.
Handschoenen beschermen je handen tegen vuil, wegvliegende voorwerpen, tegen de koude in de winter, ... Handschoenen in leder geven extra bescherming tegen trillingen van de machine. Om een veilige bediening van de machine toe te laten moeten ze perfect passen en voldoende voeling toelaten met de bedieningsfuncties van de machine. Er bestaan aangepaste handschoenen die zaagbescherming bieden tegen verwondingen van de ketting.
Schoeisel aangepast aan het werken met de kettingzaag hebben niet enkel een zwaar profiel op de zool en een stalen tip, maar zijn ook in staat een draaiende ketting te stoppen. Bij het gebruik van de kettingzaag moeten de veiligheidsschoenen minimaal 18 cm hoog zijn. Zaagbeveiligde laarzen zijn een alternatief voor grondwerken, maar hier kan je niet mee veilig in de knotboom staan.
Een zaagbeveiligde broek moet de gebruiker van de kettingzaag beschermen tegen snijwonden veroorzaakt door een draaiende ketting. De zaagbescherming bestaat uit een voering van verschillende lagen lange vezels. Wanneer de draaiende ketting van de motorzaag in de zaagbroek snijdt neemt hij een deel van de vezels mee. Als deze vezels aan het tandwiel of neustandwiel komen zal de ketting ogenblikkelijk stilstaan. De broek is het belangrijkste PBM onderdeel dat gedragen moet worden tijdens het werken met de kettingzaag.
Een veiligheidsdbril beschermt je ogen bij werkzaamheden waarbij steentjes, stukjes metaal en ander vreemd materiaal loskomt en in de richting van je ogen geslingerd kan worden. Een goede oogbescherming beschermt niet enkel frontaal je ogen maar geeft ook zijdelings de nodige bescherming.
We geven graag nog enkele tips hoe je veilig aan de slag kan.
Wil je hout stoken, doe dat dan verantwoord. Hoeveel schadelijke stoffen er vrijkomen, hangt sterk af van de manier waarop je stookt, het gebruikte hout en het verbrandingstoestel dat je gebruikt. Ook het weer, de luchttoevoer en de wijze van vuur aanmaken zijn belangrijke factoren.
Na al het labeur zal je je nog enkele keren moeten ‘warm maken’ alvorens je het hout in de houtkachel kan steken: verzagen, klieven, stapelen,… In de juiste omstandigheden is je hout voldoende droog na 2 jaar voor een volledige verbranding.
Hier vind je meer tips en weetjes:
Wanneer er hoge fijnstofconcentraties gemeten worden, roept de Vlaamse overheid de bevolking op om enkele dagen geen hout te stoken in haarden of kachels. Houtverbranding beperken op die dagen heeft een belangrijke positieve impact op de gezondheid. Kijk hier voor meer stookadvies.